The horse of Jenin
©Dario&Misja photography
De solo van Alaa vertelt een universeel verhaal, het gaat over een jongen die opgroeit in Jenin, maar zoals elk kind in de wereld het liefste wil spelen en plezier wil maken. Het is een verhaal over de veerkracht die de verbeelding meebrengt.
In april 2002 vond er een grote invasie plaats in Jenin. In de nadagen kwam een Duitse kunstenaar langs voor een kunstworkshop. Na 4 weken, met de hulp van 15 Palestijnen, onthult hij het resultaat. Hij had van metalen brokstuk- ken, puin van de bombardementen, een paard gebouwd van wel 5 meter hoog. Ze reden het paard door de stad en iedereen was er trots op, mensen voelden zich erdoor opgetild.
Het paard is een Arabisch symbool van vrijheid, maar dit paard was ook een symbool van vredig verzet. Het was een symbool van veerkracht. Afgelopen november kwam er een Israëlische bulldozer het kamp binnen en is het paard verwijderd.
In deze solo vraagt Alaa zich af: wat is er met het paard gebeurd? Is het gearresteerd? Ging hij naar de rechtbank? Kon hij zichzelf verdedigen? Hebben ze hem in de gevangenis gezet? Is het paard ondervraagd? En heeft het toen verteld over de dag dat Alaa samen met zijn beste vriend Ahmed op het paard probeerde te rijden?
Met deze solo bouwt Alaa een nieuw paard, opgebouwd uit de brokstukken van zijn herinneringen aangevuld met een enorme dosis humor en verbeelding. Een theatraal symbool van verzet en verbeelding.
De voorstelling is een ode aan de kracht van verbeelding en de waarde van spelen in vrijheid. Het is tegelijk fysiek volkstheater van het allerhoogste niveau, een persoonlijk verhaal over het leven in Palestina en een feest van de verbeelding.
Credits
Written and performed: Alaa Shehada
Directed: Katrien van Beurden en Thomas van Ouwerkerk
Stand-Up comedy & script consultant: Sam Beale
Masks: Den Durand
Music: Remy van Kesteren
Dramaturgy: Maarten Bos
Company manager Monique Bos
Publicity: Sarah Milo
Campaign image: Dario&Misja photography
Special thanks to:
Voordekunst, Jacqueline Kleijn, Hugo Keuzenkamp, Tjipke Bergsma, Nan van Houte, Lucas
Hendricks
“When I was 13 years old, I discovered a small space at the camp in my hometown of Jenin (Palestine) where people tried to make theatre. Every day I snuck out of the house and discovered Hamlet, clowning and comedy in the middle of the camp. One day, a Dutch woman came with a suitcase full of masks with Courage characters.”
“I decided to step into this world of imagination for years. A world where I could become anyone I wanted to be, I could say anything I wanted to say and where I could pass checkpoints with my imagination and fly across the world in one breath.”
De Palestijnse acteur Alaa Shehada groeit op in Jenin, Palestina. Als jonge jongen vlucht hij ’s avonds het huis uit om stiekem te gaan kijken bij het lokale theater in het kamp (Freedom Theatre). Wanneer de Nederlandse spelersgroep Troupe Courage daar in 2011 langs reist met een tas vol maskers en Alaa voor het eerst een masker opzet verandert er iets bij hem.
De artistiek leider van Troupe Courage, Katrien van Beurden, ziet een talent bij Alaa en vooral zijn diepe innerlijke urgentie om te spelen (een van de belangrijkste voorwaarden voor een speler bij Troupe Courage). Alaa Shehada wordt in een klap een vaste speler van Troupe Courage.
Jarenlang bekwaamt Alaa zich in de technieken van het maskerspel en in de Courage storytelling. Voor een kind dat vroeger nog uit het huis vluchtte, legt hij een enorme discipline bloot.
Daarnaast tourt hij in stand-up comedyshows met o.a. Mark Thomas, zette hij de Palestine Comedy Club op, werkt hij voor Red Noses Palestine en is hij tot de dag van vandaag verbonden aan het Freedom Theatre.
Bij Troupe Courage speelt hij mee in voorstellingen als A Room With A View (2017) en De held van BB (2022). Voor elke productie komt Alaa over uit Palestina om mee te spelen.