top of page

OVER
TROUPE
COURAGE

Troupe Courage (voorheen Theatre Hotel Courage) is een internationaal spelerscollectief dat wereldwijd voorstellingen maakt en workshops geeft. Zij maken een zeer virtuoos theater, waarmee zij met archetypische maskers personages spelen uit alle lagen van de samenleving, zoals de oude vrouw, de dictator, het spelende kind en de vluchteling. In een volstrekt lege ruimte met livemuziek weten de acteurs het publiek te betoveren met hun transformaties en komen verzamelden verhalen tot leven in de verbeelding van de kijker. Verhalen over hoe iedereen probeert te overleven in de wereld van vandaag, die zowel tragisch als oergeestig kunnen zijn. Troupe Courage maakt volkstheater op hoog niveau, waarin de spelersdrift en de vindingrijkheid van de acteur floreert en waar de energie en het spelplezier van afspat.

Troupe Courage, opgericht door Katrien van Beurden, heeft de afgelopen jaren als een groep ontdekkingsreizigers met een tas vol maskers de wereld over gereisd. Tijdens deze reis speelde de groep op bijzondere en ongewone plekken, verzamelde ze lokale verhalen en ontmoette ze internationale spelers die zich bij de troupe aansloten. Ze speelde op een dorpsplein voor een tribe in Shantiniketan (India), in het Freedom Theatre van het refugee camp in Jenin (Palestina) en in het community center van Accra (Ghana). De interactie op deze speelplekken was puur en rauw en de verbindende kracht van theater was voelbaarder dan ooit.

“Troupe Courage laat mijn hart keihard zingen! De enorme creatieve noodzaak, waarmee ze zoeken naar een ontmoeting, is een grote inspiratie.”

Wende

artiest

1382EB24-3180-475C-BB73-47DD05F4EDCF.jpeg
I want you.jpg

“Troupe Courage verzamelt als ontdekkingsreiziger verhalen. Overal waar het gezelschap terecht komt vindt het verhalen over mensen die, hoe complex de situatie ook is, willen, moeten, nee zullen overleven.” 

Dennis Molendijk - Dramaturg

Schermafbeelding 2021-11-25 om 15.40.29.png
Palestina, Freedom Theatre.JPG

ACHTERGROND

Het werk van Troupe Courage wordt door kenners wel Neo-Commedia Dell’arte genoemd. Daarbij maken ze gebruik van nieuw ontwikkelde en eigentijdse maskers, gemaakt door mastenmaker Den Durand. Ze zijn het enige reizende, hedendaagse Commedia- gezelschap ter wereld. Voor elk project verzamelt Troupe Courage lokaal nieuwe mensen om zich heen: topacteurs, -musici, kunstenaars, fotografen, filmregisseurs, maar ook de lokale bevolking. Niet zelden raken deze mensen blijvend aan het gezelschap verbonden en reizen soms zelfs mee de wereld over. Zo vliegen bijvoorbeeld acteurs uit Palestina of Ghana nog steeds in voor voorstellingen van Troupe Courage.

Troupe Courage beschikt wereldwijd over een unieke poule performers en kunstenaars waar zij mee samenwerken. Terugkijkend valt op dat Troupe Courage vaak in conflictgebieden terechtkomt. Hoewel dit nooit bewust wordt opgezocht wordt het gezelschap hier als vanzelf naartoe getrokken. Crisis is brandstof voor broodspelers, overleven zit in hun natuur. In het rode pluche zul je Troupe Courage dan ook niet snel tegenkomen, maar eerder op straat, in de drukke stad of juist een totaal verlaten gebied.

Om te kunnen blijven reizen en overleven vertrekt Troupe Courage altijd met minimale middelen. Er zijn geen scripts, geen kostuums, geen decors, alleen hun maskers zijn vaste bagage. De acteurs hebben hun fysiek als belangrijkste instrument en trainen dit dan ook voortdurend. De ambachtelijke kennis en ervaring van Troupe Courage zijn van uitzonderlijke kwaliteit, het zijn vakmensen in de mime, pantomime en improvisatie, van een niveau dat in Nederland ongeëvenaard is.

1N7A2108.JPG
ADDEAF32-3A80-4A19-8878-B1D120DA3BD3.JPG

VAN THEATRE HOTEL COURAGE 
NAAR TROUPE COURAGE 

Na jarenlang als Theatre Hotel Courage te hebben geopereerd, kwam de groep erachter dat de naam niet meer bij hen klopte. In het hart zijn zij veel meer een acteurscollectief waar reizen in het dna zit en, net als de Commedia dell'Arte spelers van vroeger, de boer op gaan om verhalen te verzamelen bij de mensen. Ze zien hun nieuwe project 'Helden van BB' als perfect moment om de naam van het collectief te veranderen naar Troupe Courage.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page