top of page
Solo Katrien van Beurden.jpg

How commedia saved my life

Katrien van Beurden reist al jaren de wereld rond om het Commedia dell’Arte te herontdekken. Ze richtte haar eigen internationale theatergezelschap Troupe Courage op en reisde

van oorlogsgebieden in het Midden-Oosten naar vrouwengevangenissen, van extreem rijke oliefamilies in Amerika met hun gouden toiletten, naar stammen in India.

Internationaal staat ze bekend om hoe ze Commedia nieuw leven inblies en een rauwe, ontroerende, hyper speelse en universele stijl ontwikkelde. Een totaal eigengereide versie: brutaal, diep ontroerend en zeer vakkundig spel over overleven.

 

In 2020 keek Van Beurden haar eigen dood in de ogen en besloot ze haar eerste solovoorstelling te maken om de vele geleefde en verzamelde verhalen naar de Nederlandse podia te brengen.

Credits

Spel/Concept/Tekst:  Katrien van Beurden

Muziek Remy van Kesteren

Eindregie: Titus Tiel Groenestegen

Dramaturgie Maarten Bos

Zakelijke leiding Monique Bos

Campagnebeeld Dario & Misja Photography

“Deze solo gaat over mijn liefde voor waanzin. Ik speel van masker naar masker, van anekdote naar plotselinge bekentenis. Ik zal mijn liefde delen voor de Harlikino, boegbeeld voor de underdog. Mijn liefde voor charlatanerie en voor rare ontmoetingen. Mijn liefde voor de Commedia groep, een stelletje schurken die in het bos woonden en virtuoos de waarheid spraken. De vrouwen in de Commedia, die hun borsten toonden om publiek te trekken en dan over hun diepste gevoelens spraken.”

“En ik ga even doodstil bij jullie - mijn publiek - in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in de MRI-tunnel liggen en vraag mijn 8-jarige zelf: ‘Waar ben je?’ ‘Ik lig op je rug’, zegt ze. Ik vraag: ‘Kun je me vasthouden?’ Dat doet ze en we zijn stil. Dan vraagt ze: ‘Als je zou kunnen kiezen tussen jezelf zijn of een piraat zijn, wat zou je dan kiezen?’ Ik antwoord: ‘Dan kies ik er nog altijd voor om een piraat te zijn.’ De chemo begint te druppelen en ons schip begint te zeilen.”

E988C5CC-7AED-4812-9071-C83107596AEA.jpeg

In 2023 werd Katrien van Beurden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Femke Halsema, burgemeester Amsterdam:

“De wereld een beetje mooier maken, daar gaat het u om. Zonder politiek of persoonlijk belang en zonder mensen te willen manipuleren of te beïnvloeden, maar wel door mensen serieus te nemen, naar hun verhalen te luisteren en die vervolgens om te zetten in vernieuwend en virtuoos volkstheater. Soms tragisch, dan weer oergeestig, maar altijd heel bijzonder. U bent oprichter en drijvende kracht van het interna- tionale spelerscollectief Troupe Courage. Met een tas vol maskers trok u de wereld in, naar een sloppenwijk in Ghana, een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever, en verschillende stammen in India. Maar in uw eigen Amsterdamse Baarsjes is er ook genoeg te doen. Leefbaar- heid, sociale samenhang, staan daar onder druk. En dus organiseert u een filmschool, thea- terfestival en gratis sportlessen voor kinderen. Het is duidelijk, u brengt mensen in beweging en in contact met elkaar, want leven zonder verbinding, heeft volgens u geen zin. Daar heeft u helemaal gelijk in.”

Titus Tiel Groenestege - regisseur:

“Ik loop al dik 40 jaar rond in het theaterwereldje, heb veel gemaakt en veel gezien, maar toch wist Katrien van Beurden mij kortgeleden enorm te verrassen. Want terwijl wij hier in Nederland allemaal even een andere kant op keken, ontwikkelde zij met haar maskers en internationale theater troupe vlak onder onze neus een verbluffende, ontwapenende, hilarische, confronterende en oermenselijke theatertaal die in alle opzichten uniek en grensoverschrijdend is. Het is Commedia dell’Arte, maar dan op z’n Van Beurdens. Nederland weet niet dat dit hier bestaat en daar moet als de sodemieter verandering in komen. Het verdient de grootste podia.

Het verdient een volle zaal.”

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page