top of page

DICTATORS, BOOBS & CLOWNS

The Comedy and Poetry of survival

WhatsApp Image 2020-02-18 at 11.59.37.jp

In Dictators, Boobs & Clowns linkt Van Beurden op dynamische en humoristische wijze de spirit van het Commedia dell’Arte aan de extreme tijden van vandaag.

 

Van Beurden trok jarenlang de wereld rond om het Commedia te herontdekken. Met haar grote fascinatie zocht ze naar dit rauwe tragikomische volkstheater, dat in extreme tijden, tot ergernis van de staat en kerk, het volk aan zich wist te verbinden. Waar courtisanes eerste actrices werden en marketing deden met hun boezem, om vervolgens openlijk te spreken over hun verlangen naar zelfstandigheid. Naar een tijd waar spelers letterlijk op leven en dood speelden.

 

Met een tas vol maskers trok ze onder andere naar oorlogsgebieden in het Midden-Oosten, naar puissant rijke olie families in de VS met hun gouden toiletten en speelde met hulp van een stevige brommer bij een afgelegen stam in India.  

 

Vanuit haar fascinatie om dicht op het vuur te zijn vond ze overal ter wereld hoopvolle verhalen, spelers en publiek. Mensen die met tomeloze mafheid en verlangens blijven doorspelen terwijl de wereld lijkt te vergaan.

 

“Van Beurden gebruikt de maskers en de archetypische karakters van het Commedia om over de hele wereld verhalen te verzamelen die tijd, ruimte en cultuur overstijgen.”

Judith Chasee, Boston Université

 

"Van Beurden heeft als eerste de commedia uit de Europese context gehaald en nieuw leven ingeblazen.”

Giulia Filacanapa, Research Professor bij University Paris 8

(specialist in mask and Commedia dell'Arte)

 

“Wat deze groep durft is niet minder dan bewonderenswaardig. Een bundeling van ambachtelijk plezier gecombineerd met lef van de hoogste kracht. Want hoe spannend is

het dat de spelers, van over de hele wereld, durven improviseren met een publiek dat 

zich er soms mee moet bemoeien. Resultaat: Een hilariteit dat je toch slinks inhoudelijk en ontroerend op je voorhoofd mept.”

Jeroen de Man, regisseur Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater

credits

Concept en spel: Katrien van Beurden

Maskermaker: Den Durand

bottom of page